Monday, January 24, 2011

Kis szines ujevi

Unnepek elteltek remelem mindenkinek jol. Mivel semmi aktivitas nem volt a blogon, remelem mindenki csaladozott/baratnozott/stb.
Ujfennt SF utcait komptatom, egyszerre alig tobb mint 5 projektet futtatva. Most hirtelen kedvem tamadt egy posztot irni (mielott leszallok a bikapokpokolra), ugyhogy tessek, a kattintas utan folytatodik.


Szuts Tamas fotoja


#1: Lenyelorszagban valaki, szerintem nem pejorativ felhanggal, pokzsoldosnak nevezett, ami ha jobban belegondolok erosen lefedi az elmult 5 evem tenykedesit. Ennek megfeleloen, eppen most barsonypokokkal foglalkozom, melyeknek van kozismertebb magyar neve is: bikapokok.
Most keszul (mar majdnem kesz is, a csaladszintu revizio, melyhez eppen most asszisztalok. A ket kezem munkajaval. Valoszinuleg csak a koszonetnyilvanitasig jutok, de hat vegulis ezert fizetnek.

Szuts Tamas fotoja

#2: Januar egytol a labornak uj posztdoktorja van Joel Ledford szemelyeben, Joelrol annyit kell tudni, hogy a nevehez fuzodik a Madagaszkari Migidae-k (falako aknaszpokok) ravizioja, es szamos kozos kutatasban is erintett. Amit viszont most penteken tudtam meg rola, hogy tanulmanyait madarpoktenyeszbol, ugyismint Theraphosa blondi tenyesztesbol fedezte. Idezem: " T. blondi? Nem volt nagy ugy, kulonosebben bonyolult sem, mindig volt 8-10 nosteny, meg egy rakas szubadult, amibol 1-2 him mindig beadult". Nemtudom, hogy az Mo-s T. blondi kiserletek hol tartanak, engem azert picit megdobbentett a dolog.

#3: nemtudom hanyan toltottek le a ket madarpokos konyvet amit 24 orara osztottam meg itt (a link az 48 oran at elt), de van meg egy ket ilyen konyv, amibol meg lesz akcio. Foleg MP-s cikkekre konyvekre gondolok.

#4: Megjelent a Biology of Spiders harmadik, 2011es kiadasa. A harmas pontban emlitett konyvek koze tartozik, valamikor a jovo heten egy napra letoltheto lesz.

#5: Ujfennt frissult a WSC, ezentul DOI-val (digital object identifier) is rendelkezik. Mindenkit kernek arra, hogy ezentul azzal egyutt citaljak a WSC-t. Igy demonstralnak azt, hogy mennyien is hasznaljak. Ez egyebkent eleg fontos, mert a WSC jovoje egyelore nem tul biztato. Mint ismert Platnick nyugdijban vonult, es, hogy ki veszi at a katalogus szerkeszteset, jelenleg is vita es megbeszeles targyat kepezi (pl. a Lengyel konfon is feloras vita volt rola)
Szoval aki hasznalja (ugyertem valoban is) annak igy kellene citalnia mostantol: Platnick, N. I. 2011. The world spider catalog, version 11.5. American Museum of Natural History, online at http://research.amnh.org/iz/spiders/catalog. DOI: 10.5531/db.iz.0001.

#6: M.Sc.-sek figyelem, a Magyaroszaghoz legkozelebbi taxonomuslabor egyikeben phd hely nyilt. Nem sok ilyen lehetoseg van, plane ilyen kozel. A hely Szlovenia, a tema "darazspok", temavezeto Matjaz Kuntner a vilag legismertebb Nephila specialistaja. Aki esetleg itt olvas, es megfelel a kivanalmaknak (MSC, angol nyelvtudas) annak szivesen segitek felvenni a kapcsolatot.

#7: Az itteni illusztrator srac blogja aktiv lett. Erdemes ellatogatni legalabb ERRE a posztra. Az aproporol egyelore ennyit :D.

4 comments:

Yareus said...

#3: Juhéé. .előre is köszi.

Zoltán said...

Pont ma "találtam" egy régebbi kiadású, német nyelvű BoS-t, jó lenne az új is.

Szűts Tamás said...

Legyen bekas is?

Fince said...

Bár mostanság nem vagyok túl naprakész ("majd az okosabbak kijavítanak" LoL), de úgy tudom, hogy itthon ez idáig Váczi Gabi volt az első és egyetlen, akinek bizonyíthatóan sikeres blondi szaporulata volt. Ezúton is gratula neki!